Радев наложи вето на част от Закона за устройство на територията

Президентът смята, че не се гарантира защитата на правата на гражданите и юридическите лица

05.02.2021 | 12:05 Редактор: Тодор Петров
Радев наложи вето на част от Закона за устройство на територията
Радев наложи вето на част от Закона за устройство на територията

Президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, приет от 44-то Народно събрание на 27 януари тази година.

В мотивите си държавният глава заявява, че подкрепя усилията за усъвършенстване на действащата нормативна уредба в областта на устройството на територията, инвестиционното проектиране и строителството. В същото време, според него, въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица. 

Въведената възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове е необосновано ограничена както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти, смята Радев.

Новата уредба не съдържа достатъчно гаранции, че отговорната и обществено значима задача на общините да осъществяват процедурите по отчуждаване ще бъде изпълнявана стриктно, в срок и в обществен интерес. Вместо това създава предпоставки да бъдат ограничени права на различни субекти, е позицията на президента.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК