Експерти проверяват ''вълните'' по ''Тракия'', ремонтът ще е двойно по-скъп

Планираната реконструкция се предвижда да приключи до началото на лятото

04.02.2021 | 17:45 Редактор: Юлия Христова

Не е имало лед на автомагистрала Струма по време на вчерашната верижна катастрофа. Днес експерти на Пътната агенция инспектираха започналия ремонт на т.нар. "вълни" на магистрала "Тракия" и аргументираха два пъти по-високата цена на настоящия ремонт от предишния. 

На магистрала "Тракия" започва поставянето на нови указателни табели за обиколния маршрут. 

"Нанасят се корекции, поръчали сме смяна на табелата на портална рамка, която е веднага след бензиностанцията на 168 км и ще е ясен обходът", каза изпълнителният директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев.  

Преди няколко месеца приключи ремонтът на отсечката между 156 и 168 километър, тогава стойността за 1 километър възлизаше на 1 милион лева. А настоящият ремонт е на цена от 1,8 млн. лева за 1000 метра. 

Близо двойната цена беше аргументирана от Беличев. 

"След това слизаме още 30 см. Отдолу под асфалта с т.н. студено рециклирани, вкарваме студено вещество на циментова основа, стабилизираме конструкцията на магистралата и след това започваме нанасянето на основните пластове асфалт. Видно е, че не може стойността на ремонта, който приключихме да е равностойна на това, което правим сега", обясни той. 

"Всеки един от участъците е характерен с различен видове ремонти, за да може да се оптимизира цената на общия ремонт. Не сме подходили еднообразно и там където няма нужда да се правят дейности, които не са необходими наистина всичко е натиснато за да може цената да е оптимална", заяви директорът "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ инж. Даниел Иваничков.
 
Планираните ремонти по "Тракия" се предвижда да приключат до началото на лятото. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК