Близо 90% от фермите, които пострадаха от африканската чума по свинете през 2019 г., вече работят. Въпреки това обаче е отчетен сериозен спад в производството на свинско месо у нас, а нивата не успяват да достигнат тези отпреди кризата.
Не повече от 40 на сто от пазара на свинско в България се задоволява с българско месо. Преди кризата с африканската чума процентите достигаха 70.
Заразата все още върлува в 10 области на страната. След отминалата вълна, фермите у нас получиха европейска помощ за подобряване на биосигурността. Опасността обаче остава.
Какво е състоянието на българския пазар на свинско и как се възстановяват производителите - разговор по темата с Димитър Неков, собственик на свинеферма, в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК