Повече сирене с растителни мазнини са произвели преработвателните предприятия през миналата година, показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите.
По предварителни данни от януари до ноември 2020 г. от мандрите са излезли близо 12 800 тона сирене с палмова мазнина, докато за същия период на 2019 г. количествата са били 10 981 тона. За цялата 2018 г. пък в магазините са доставени 13 500 тона фалшиво сирене, показват още данните на земеделското министерство.
Най-много имитиращ продукт е произведен през летните месеци - юли и август, съответно по 1324 тона и 1390 тона, а най-малко през януари 2020 г. - 911 тона.
Въпреки увеличеното производство на сирене с растителни мазнини в повечето големи търговски вериги почти липсва предлагане на такива продукти. След приемането на изискванията те да бъдат задължително в опаковка и да са на отделен стелаж, на който да има ясен надпис “Имитиращи продукти”, този вид стоки като че ли изчезнаха от хипермаркетите, пише "Труд".
Според експерти от млекопреработвателния бранш сирене от 6-7 лева няма как да е направено само от мляко. Такива продукти обаче се предлагат в магазините. Последните данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища показват, че сиренето с растителни мазнини се продава по 3,37 лева за килограм на едро, докато истинският продукт върви над 7 лева по борсите.
Нараства и количеството истинско сирене, направено само от мляко и закваска. През 2020 г. мандрите са произвели близо 71 800 тона краве сирене, а през 2019 г. - 65 000 тона.
Предприятията са свили производството на млечни продукти в годината на пандемията, показват още данните на земеделското министерство.
Намаление има както при киселите млека, така и при маслото и сметаната. От януари до ноември 2020 г. мандрите са произвели 156 хил. тона заквасени млека, докато година по-рано количествата са близо 159 хил. тона.
При маслото производството спада от 974 тона през 2019 г. на 899 тона през миналата, а при сметаната - от 2543 тона на 2478 тона за година. Почти без промяна обаче остава производството на пресни пакетирани млека - над 68 000 тона.
Българите се хранят по-здравословно и доказателството е, че намалява производството на пресни подсладени млека с добавки - от 2830 тона през 2019 г. на 2600 тона през миналата.
Снимка: БГНЕС
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК