В Пернишко се готвят за традиционния празник Сурва под знака на пандемията. Подготовката тече при спазването на строги мерки, а в някои населени места празникът тази година е отменен. В село Кошарево обаче традицията ще бъде спазена.
На трапезата се слага вариво - кисело зеле с месо и греяна ракия, за да може сурвакарите да се нахранят добре и да играят повече време, разказва Методи Шутаров, четвърто поколение сурвашкар.
А Методи Иванов води сировашкарете. Минават да го вземат от вкъщи за булката и младоженеца и се отива при големия огън, който палят на центъра. Там се събират всички.
"Всяка година тръпката е една и съща. В това село живеем за този празник. Чакаме цяла година, за да стане 13 януари. Нито пандемия, нито каквото и да е, не може да ни спре да ходим на "Сурва". Тази традиция е от незапомнени времена. Наше задължение е да я предадем и запазим", коментира Иванов.
Снимка: Bulgaria ON AIR
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 3 години