Идва ли краят на американската демокрация?

Извънредно положение във Вашингтон

10.01.2021 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Безпрецедентни размирици в столицата на Съединените щати в деня, в който трябваше да бъде утвърден новият президент Джо Байдън. Хиляди се опитаха да нахлуят в Капитолия, а стотици влязоха вътре. Няколко загинаха, десетки бяха задържани. Защо се случи това? В предаването "Брюксел 1" говорим с бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев и с журналиста и преподавател в Калифорнийския университет Христофор Караджов. Ето и подробностите.

Напрежението на Капитолийския хълм витаеше много преди първия щурм. А той беше предшестван от реч на президента Доналд Тръмп. Станалото часове по-късно ще остане в американската история. А преди да се стигне дотук, Камарата на представителите и Сената се събраха, за да утвърдят гласовете на електорите, които излъчват президент.

След щурма конгресмени се криха под бюрата и последва евакуация. А дотук се стигна след пробив на полицейската охрана на символа на американската власт. Зад вратите на залата с депутатите беше простреляна жена, привърженичка на Тръмп. Кадри с изстрела обиколиха новинарския обмен. Тя е починала. Новоизбраният президент Джо Байдън призова предшественика си Доналд Тръмп да успокои привържениците си. Беше въведен и полицейски час в столицата Вашингтон, на помощ дойде националната гвардия. Обявено е извънредно положение.

А часове след невиждания щурм на Конгреса и потушаването на напрежението, беше потвърдено – Джо Байдън и Камала Харис са новият президент и вицепрезидент. Това стана след отхвърлянето на възраженията в Пенсилвания и Аризона. Фейсбук и Туитър блокираха профилите на Тръмп, заради нарушаване на политиката на социалните мрежи. Тръмп обеща, че ще има мирно предаване на властта на 20 януари. Отправени бяха и призиви за импийчмънт на Тръмп именно заради подстрекаването на бунта, според някои анализатори. А Барак Обама посочи, че историята ще запомни насилието „насърчено от действащ президент.“

Целия разговор гледайте във видеото!