А след трапезата за Бъдни вечер идва ред на коледната, която е далеч по-богата. Експерти съветват какво да включим е менюто, така че между вкусните изкушения, да присъства и здравословна храна, с която да подсилим имунитета си по време на пандемията.
Най-добрата превенция, според лекарите, е с качествената храна. Д-р Енчев е излекувал стотици доказани с Ковид-19 пациенти. Има наблюдения кои храни борят респираторните инфекции.
А хората споделят, че тази година ще сложат повече плодове на трапезата. На нея обичайно присъства и алкохолът.
"Коментираме с мой познат, който е бил на едно събиране, в което е имало участник с Ковид-19, били са десетина човека на масата, едни са консумирали бяло, червено вино, други са наблегнали на ракията и уискито, на концентрата. Всички, които са консумирали бяло и червено вино, сетне заболяха. 50 грама ракия, наистина. Единичен случай ви казвам, но е така. И заради това всички дезинфектанти са на основата на алкохол. Защото алкохолът унищожава, разтваря мембраната на вируса", коментира още д-р Енчев.
Лекарите съветват все пак да не забравяме, че не трябва да се събираме в големи групи.
А специалисти съветват менюто да е алкално. Най-добре е да се наблегне на сезонните плодове и зеленчуци за празника.
Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК