fallback

Математик: България прави най-малко тестове в ЕС и на Балканите

Януари може да се превърне в един голям взрив, смята Антони Рангачев

22.12.2020 | 11:45 Автор: Тодор Петров

"България прави най-малко тестове в Европейския съюз и от Балканските държави. Северна Македония прави повече тестове на глава от населението, нещо повече – ние сме на първо място в света по смъртност на глава от населението, не в ЕС, както се твърди. Тази драстична разлика може само да ни каже, че ние сме на сляпо за развоя на пандемията по отношение на PCR тестовете, затова тестването не ни е показател",заяви пред БНР преподавателят по математика в Университета на Чикаго Антони Рангачев.

Според него сме сбъркали по много направления за справяне с пандемията в последните месеци. По думите му, за последните 6 седмици България е изпреварила по излишна смъртност три от най-засегнатите държави – САЩ, Великобритания и Испания.

"Това е смъртност не само от Ковид-19, но и вследствие от колапса на здравната система – това са случаите на пациенти с инфаркт и инсулт, за които е нямало бърз достъп до здравна помощ", подчертава Рангачев.

За пример той дава, че в много държави хората се тестват безплатно навън по парковете и пред магазините.

"Сега може би сме постигнали някакво критично ниво на смъртност, но идват празници. Мерките тук са изключително меки, по света се вземат драконовски мерки, а у нас много не се апелира как да преминат празниците и януари може да се превърне в един голям взрив", предупреждава математикът. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback