Българска платформа създава първия дигитален архив на човечеството

Освен аудио, видео, снимки и текст, ,,Есториум‘‘ ще използва и виртуална реалност

17.12.2020 | 22:13 Редактор: Калина Донкова

Българска платформа цели да създаде първия дигитален архив на човечеството. ,,Есториум‘‘ представлява проект, който събира живия образ и дигиталния отпечатък на милиони човешки същества и разказва тяхната история.

Архивът е съставен от документални портрети, лични истории и постижения на различни лица. Разказите се запазват в писмена форма, подкрепена с фотографски образи, аудио и видео. Към това се прибавя и виртуална реалност с метаинформация, която позволява да се правят търсения по теми, имена, географски локации, демографски признаци и други.

,,Есториум‘‘  е плод от съвместната работа на млади иноватори като Атанас Христосков, Драгомир Димчев, Мартин Балкански, Велианна Кашева. Екипът се стреми да публикува първите 1000 истории през 2021 година.

Предвижда се в платформата да присъстват два типа съдържание – професионално създадено и любителско. Архивът ще заработи официално през юни догодина, а създателите казват, че ще бъде безплатен.

Повече по темата в разговор с учредителя на фондация "Есториум" Атанас Христосков в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 3 години
"Много поздрави"от Небраска!?....От 1971год.го имаме този"архив" а и Оруел го е описал приблизително....така че.... Сигнализирай за неуместен коментар