Крачка назад с отварянето на детските градини и яслите

Математиците не отчитат овладяване на коронавируса

09.12.2020 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

Все повече се говори за падане на частичния локдаун от 21 декември. Крачка назад за отварянето на детските градини и яслите в София. 

След като вчера кметът Йорданка Фандъкова заяви, че има готовност да заработят в понеделник, днес ресорният ѝ заместник изрази опасения. Не всички по етажите на властта обаче са на същото мнение. 

"Аз чух Кунчев да дава една норма на заболеваемост, която да позволи разхлабване на мерките - ние сме далеч от нея", заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Математиците са на подобно мнение – според тях ситуацията с пандемията в България е далеч от овладяване, а реалният брой на случаите на коронавирус на ден е 6000, защото резултатите от антигенните тестове не влизат в данните на единния информационен портал. 

"Ситуацията със завишената смъртност в България показва, че умират два пъти повече хора на седмица. Ще препълним още повече и от сега болниците", предупреди математикът Лъчезар Томов.

В Нидерландия положителните тестове са едва 11%. Локдаунът там обаче се удължава. Освен всички противоепидемични мерки, влиза в сила забрана за продажба на алкохол след 20:00 часа. 

Повечето хора подкрепят мерките, а сред тях е и световноизвестният цигулар Веско Ешкенази.

"Затворени са ресторанти, барове, други места, на които хората се срещаха, за да може да се борим с тази пандемия. За празниците също остава ограниченията да са вкъщи до трима души - трима дущи плюс семейството. Ако едно семейство е четиричленно, има право за коледа да покани още само трима души", разказа той за Bulgaria ON AIR.

Веско Ешкенази продължава да свири в Нидерландия, но без публика, защото залите приемат до 30 души, а повечето концерти се предават през лайвстрийм платформи. Цигуларят заяви, че ще се ваксинира веднага щом му се отдаде възможност, а дотогава се моли ситуацията с Ковид-19 да отмине и отново да свири пред публика.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Скоро няма да отмине и по-добре да се пазим Сигнализирай за неуместен коментар