Цената на хляба се е увеличила с около 10 стотинки по време на пандемията.
"В резултат на пандемията в света бяха затворени много бизнеси. Огромен ресурс от пари бе освободен и той потърси нова ниша за своите инвестиции. Най-добрата ниша се оказа пазарът на зърнените култури", заяви в "Денят ON AIR" Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
По думите ѝ причините за това са много, но най-вече дългият срок на годност на зърнените култури и голямото им търсене.
"Имаме увеличение на цената на пшеницата, което е непознато за последните 6 години. Тенденцията е тя да продължава да расте", посочи още Кукушева.
Тя допълни, че в резултат на поскъпването на пшеницата скача и цената на брашното.
"Към момента имаме покачване на цената на хляба с 10 ст., но и мотивационно обяснение - по време на пандемия работещите в нашия бранш са в предприятията, те поемат всичките рискове. Тези хора са на първа линия", заяви председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред Bulgaria ON AIR.
Кукушева отбеляза, че хлябът е пазарен продукт като всички останали. Според нея ставката за насъщния също е трябвало да бъде намалена.
Вижте целия разговор във видеото.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК