Закриват координационния център в Инфекциозна болница

Шефът на ЦСМП-София: Катастрофите, инфарктите и инсултите не са спрели

12.11.2020 | 11:38 Редактор: Ивет Арабова
Закриват координационния център в Инфекциозна болница

"Има известно отслабване на натиска върху здравната система от страна на болни, усещаме това през последните 2-3 дни. Докато в почивните дни имахме над 500 повиквания през деня и над 350 през нощта, от два дни вече са по 420-430 през деня и по 280-300 през нощта", каза на брифинг в Министерския съвет директорът на Центъра по спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев.

Той изтъкна, че се увеличавал броят на повикванията за Ковид-19, но намалявал броят на хоспитализираните такива болни.

"От последната нощ сме имали 210 повиквания за Ковид-19 на фона на 320 общо повиквания, от които само 24 са настанени в болница. Останалите са на домашно лечение", добави д-р Гелев.

Той обърна внимание на това, че катастрофите не са спрели, инфарктите и инсултите не са намалели.

"Когато една болница над 50% е заета с пациенти с Ковид-19, това води до дефицит при лечението на всички други болести. По-истерично се възприема, че коронавирусът е нещо много, много страшно. Да, има усложнения и смъртност, но има такива и при инфарктите, инсултите и катастрофите", подчерта директорът на ЦСМП-София.

С директора на РЗИ са обсъдили, че координационният център в Инфекциозна болница вече е изиграл своята роля. Предвид факта, че пред всяка болница има фургони за бързи тестове, този център, който разпределяше линейките, вече не върши работа.

"Заради фургоните и допълнително разкритите Ковид кабинети хората сами се насочват към болниците. Няма нужда от пренасочване на линейките, тази функция ще се изпълнява от районната координационна централа в Центъра за спешна помощ", заключи д-р Гелев. 

Министър Костадин Ангелов също потвърди, че координационният център ще бъде закрит. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Все още се умира и от други болести Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
аааа
преди 3 години
големи циркове в тая смешна държавичка ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 години
те измреха за тва ! ако разчитаме на българското "здравеопазване " да ни излекува да сме вхърлили топа досега ... Сигнализирай за неуместен коментар