fallback

Заразените с Ковид-19 да забравят солта и алкохола

Терапевтът Филип Кузменко коментира защо това е жизненоважно

10.11.2020 | 10:15 Автор: Георги Камарашев

Заразените с Ковид-19 трябва да ограничат количеството солена храна в менюто си, както и да пият по-малко алкохол. Лекарят-терапевт Филип Кузменко коментира защо това е жизненоважно.

Поддържането на правилния водно-солеви баланс в организма е задължителна част от лечението на пациенти с коронавирус. В болничните заведения медиците се грижат за това, но вкъщи хората трябва да подбират какво да ядат и пият, докато се лекуват, припомни Кузменко. Той изрази мнение, че хората на домашно лечение трябва забравят за солените храни и алкохолните напитки.

"Ако, не дай Боже, се разболеете след заразяване с коронавирус, тогава трябва да поддържате водно-солевия баланс в тялото си. Трябва да избягвате солени храни. Не можете да ядете много осолена риба, мариновани краставици и туршии. Вместо това трябва да пиете повече вода. Също така - и това е най-важното - е необходимо да се ограничи употребата на алкохол, тъй като той допринася за дехидратация на тялото", обясни медикът.

В допълнение към дехидратацията, солените храни също правят кръвта по-плътна, което е вредно в състояние на инфектиране с коронавируса, предаде "Монитор".

"Солената храна не помага на кръвта ви да бъде по-рядка. Солените храни помагат тя да стане по-плътна, по-наситена. Солта изтегля течния компонент в тъканта и в самите кръвоносни съдове. Косвено това може да повлияе утежняващо, ако човек се лекува след усложнения при заразяване с Ковид-19”, допълни Кузменко.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback