Нарушения в някои детски кухни и училищни столове е констатирала Агенцията по храните. Проверките започнаха на 15 септември. Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които децата консумират. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване. Обобщените данни ще са готови в началото на следващата седмица.
"Една от задачата е да проверим готовността на тези обекти, втората задача са самите храни. Много подробно се проверяват какви храни влизат, техния произход и спазват ли се сроковете на годност. Третото направление няма как да не е свързано с Ковид-19", обясни д-р Любомир Кулински от БАБХ.
Заради пандемията инспектори следят и дали персоналът спазва противоепидемичните мерки. "Изключително много наблягаме на дезинфекциите, не само в кухните, а във всички сервизни помещения, особено в тоалетните", подчерта д-р Кулински.
Ковид-19 промени и начина на хранене на децата в столовете. В столичното 51-во училище храната се приготвя на място и дори е кухня-майка, която осигурява храна за няколко училища. За момента откритите нарушенията от Агенцията по храните са най-често - констатиране на храна с неясен произход, а понякога част от персонала не е с редовно заверени здравни книжки.
"Нещата са в нормата, драстични разлики от годините назад не виждаме, освен това, че се работи в условията на пандемия", добави Кулински.
Заради пандемията част от училищата затвориха столовете и избраха кетъринг фирма за хранене на учениците. Агенцията по храните ще направи проверки и там.
Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 4 години