Снимки на съдържанието на кренвирши под микроскоп предизвикаха нова полемика в социалните мрежи.
Кокошката или яйцето, или какво се съдържа в кренвиршите са може би двата най-задавани въпроса, на които трудно може да се даде отговор. Въпреки че почти ежедневно се консумират тези месни продукти, темата какво съдържат те се разпали отново, след като през вчерашния ден бяха публикувани снимки на на страницата на МУ София. Опасно ли е да се ядат кренвирши и какво съдържат те?
"Няма точно законодателство какво трябва да съдържа. Има технологични ограничения, или какви Е- номера не трябва да съдържат, или ако се влагат в какви количества са", обясни Иванов.
За да проверят какво има вътре, специалисти ги гледат под микроскоп. Резултатите са качени на Facebook страница, която се казва "Медицински университет совия патология". От пробите става ясно, че в кренвиршите има кости, кожа, хрущяли и растителни клетки.
"Няма как в един колбас, какъвто и да е той, да се съдържат тестиси. Извинявайте, но прасетата в България от малки се кастрират. Никой не използва такова месо, защото то мирише. Защо тези хора не излязат с лицето си и да кажат как са взети пробите, как са изследвани. Има ли други проби, които да стоят и да се направи повторен анализ. Това са някакви измислици, които целят да компрометират продукта", заяви д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите.Тъй като след всяка от направените проби е написана и търговската марка, според Асоциацията на месопреработвателите, фирмите могат да потърсят правата си в съда.
Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК