Честваме 112 години от обявяването на Независимостта на България!

Велико Търново ще бъде център на тържествата

22.09.2020 | 07:15 Редактор:
Честваме 112 години от обявяването на Независимостта на България!
Честваме 112 години от обявяването на Независимостта на България!

Честваме 112 години от обявяването на Независимостта на България. Велико Търново ще бъде център на тържествата.

Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата "Свети 40 мъченици", а след това е обявена и в крепостта "Царевец“ в старата ни столица.

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата "Св. 40 мъченици“. След това в крепостта "Царевец“ от 10:30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг.

В Ямбол годишнината от обявяването на Независимостта ще бъде отбелязана с богата празнична програма. В честванията на община Тунджа се очаква да се включи и президентът Румен Радев.

Официалното честване на празника в община Тунджа ще е в село Бояджик пред паметника на Априлци. 112-та годишнина ще бъде отбелязана в Пловдив с тържествена церемония на площад "22-ри септември".

Честванията в Сливен пък ще започнат с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. Тържествената заря-проверка ще се състои на площад "Цар Асен Първи“ от 19:30 часа. Националната служба за охрана въведе сериозни мерки за сигурност по време на честванията днес.

Хората, които искат да наблюдават тържествата в центъра на Велико Търново, ще бъдат допускани след 18 часа. На място ще има изградени три контролно-пропускателни пункта. Служителите на НСО ще проверяват за огнестрелни и хладни оръжия, леснозапалими вещества, фойерверки и друга пиротехника. 

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК