40-50% спад в оборотите на половината заведения в България

Почти 69% са запазили цените си в сравнение с миналата година

31.08.2020 | 09:50 Редактор:
40-50% спад в оборотите на половината заведения в България
40-50% спад в оборотите на половината заведения в България

Половината от заведенията в България търпят спад в оборота си в сравнение с миналата година между 40 и 50%. Това показват данните от анкета, проведена сред 968 собственици на заведения от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

23.8% от тях декларират спад до 50%, а 25.1% - до 40%. До 30% спад имат 17.6%, а до 20% - 19.4%. 6.8% казват, че оборотът им е същият, а лек ръст декларират 7.3%. Това съобщиха от Българска асоциация на заведенията.

На въпрос за цените в обектите им, 68.6% от анкетираните казват, че те са запазени в сравнение с миналата година. 10% пък декларират намаление. 20.1% признават за увеличение с около 10%, а 1.3% за увеличение до 20%.

В същото време, според 51.6% от собствениците доставните цени на стандартните консумативи - ток, заплати и осигуровки (без разходи за дезинфектанти) са увеличени до 10%. Според 34.4% увеличението е до 20%, според 12.4% - до 30%. По мнение на останалите 1.6% увеличението е над 40%.

01

До 200 лв. на месец са допълнителните средства за дезинфектанти, маски, шлемове и други за 61.8% от анкетираните. До 500 лв. на месец - 30.5%. От 6 до 2% е броят на анкетираните, заявили разходи по това перо в размер между 1 000лв., 2 000лв. и над 2 000 лв.

Намалението на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9% логично среща масова подкрепа от собствениците, но много от тях са на мнение, че доставките също трябва да бъдат обложени с по-ниската ставка. 64.9% смятат намаленото ДДС за изключително навременно и правилно решение, което трябва да остане и като постоянна мярка. 28.1% са доволни, но според тях с намалената ставка трябва да се ползват и доставките. 2.3% казват, че не са регистрирани по ДДС и не се вълнуват. 3.1% признават, че са работили в сивия сектор, но сега вече са "на светло", а 1.6% заявяват, че продължават да са на "сиво".

20  cтpaни oт EC прилагат диференцирани cтaвĸи зa ресторантите и ĸeтъpингa. B Чexия предложенията oт мeнютaтa в ресторантите и кетъринг услугите ce облагат c 15%, в Иpлaндия - c 13.5%, в Белгия - c 12%, в Испания, Италия, Австрия и Франция - c 10%, в Холандия - c 9%, в Кипър и Унгария - c 5%, в Люĸceмбypг - c 3%. Bъв вcичĸи cтpaни c диференциран ДДС зa pecтopaнтьopитe, ycлyгaтa "tаkе аwау" също ce облага c пo-ниcĸa cтaвĸa, ĸaтo ocвeн тoвa тaĸaвa имa и в Германия (7%).

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Ланс Линг
преди 4 години
Най- елементарното беше да се вдигне прага за регистрация по ДДС, който не е променян над 20г., когато минималната заплата беше под 200лв..Никой не мисли, че над 90% от фирмите са МИКРО, а точно те плащат най-много осигуровки и е важно точно те да оцелеят за да има кой да плаща пенсиите. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Цените в повечето заведения са завишени доста спрямо миналата година. Ако има спад по скоро и това е причината,защото нищо не се направи за клиента- той отнася бремето.Дезинфектанти има проформа- рядко някой ползва.Дистанция има там където няма хора. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Абе всички страдат. Дано поне да успяват да се задържат. Сигнализирай за неуместен коментар