fallback

Стефан Стоянов: Партия, която има 51 % от парламента, може да овладее цялата държава

Голяма част от решенията се вземат в партийните централи

24.08.2020 | 17:14 Автор: Таня Харизанова

Има един основен проблем и той е, че Конституцията не се спазва. В нея пише, че трябва да има пряко действие, но никой не я спазва – основно депутатите.

Чл. 67 от Конституцията казва, че депутатите действат въз основа на основния закон и др. закони в съответствие със собствената си съвест и убеждение. Това каза в предаването „Опорни хора“ Стефан Стоянов, дипломат, един от „бащите“ на Конституцията. Според Стоянов, ако депутатите спазваха тази част, т.е. да не бъдат командвани от партийните централи, тогава щяхме да имаме управление, което в много по-голяма степен съответства на Конституцията на България.

При нас няма ефективно разделение на властите, категоричен е Стефан Стоянов. Ако една партия има 51 % от парламента, тя може да овладее в кратки срокове цялата държава. На теория имаме разделение на властите, а на практика голяма част от решенията се вземат в партийните централи. Това нещо сме го видели преди 1989 г. и положихме всички усилия то да не се повтаря, допълва един от „бащите“ на Конституцията.

 

 

fallback
Още от България
fallback