fallback

Георги Пирински, БСП: Корнелия Нинова да назове поименно агентите на ГЕРБ в БСП

С тази конституция ни приеха в ЕС

24.08.2020 | 17:07 Автор: Таня Харизанова

Има ли нужда обществото от нова Конституция? Конституционалистите казват, че през годините има 70 решения на конституционния съд по едни или други текстове на Конституцията, които са се нуждаели от тълкувание. Не може документ от преди 30 г. да не съдържа текстове, които заслужават да бъдат оценени от гледна точка на практиката.Това каза в предаването "Опорни хора" Георги Пирински от БСП.

В никакъв случай не съм съгласен да се премахне преамбюлът на Конституцията. Това лишава конституцията от нейния смисъл, нейното съдържание, нейната „музика“. Защото там са казани два много важни текста. Тя е посветена на защитата на личността, на нейните права, достойнство и сигурност. Едновременно с това тя е посветена на съхранението на дълга, съхранение на националното и държавното единство. Тези два момента, заявени в преамбюла, след това са разшифровани във всички текстове по-нататък.

Ако ще се правят някакви „упражнения“ задължително трябва да се съхрани тази двойка от водещи начала. Тя е канавата.

Може ли БСП да бъде алтернатива на властта? Корнелия Нинова смята, че част от вътрешната опозиция иска „омерта“ с ГЕРБ. За т.н. „омерта“... Това е една много недостойно скалъпена спекулация. Твърди се, че тези „зли хора“ в ръководството са в таен сговор с ГЕРБ, искат да правят някакви кръгли маси с тях и т. н. Корнелия Нинова е длъжна да направи едно единствено нещо. Да назове поименно, кои са агентите на ГЕРБ. В нашия устав е записано, че трябва да имаме етичен кодекс, който трябва да регламентира, какво се приказва. Няма го все още, защото ръководството, в лицето на Корнелия Нинова, четири години не предлага проект на такъв кодекс. Ръцете са развързани, да се твърди, какво ли не. Това е недопустимо очерняне, категоричен е Георги Пирински.

Може ли БСП да е опозиция? Да, ние сме против неолибералния модел, против философията на „пазара“ – т. е. пазарът и парите да командват всичко.

 

fallback
Още от България
fallback