Ресторантьорите настояват служителите в заведенията да работят на открито без маски. Те искат и да отпадне изискването да се настаняват максимум четирима души на една маса. Това заявяват в своя съвместна позиция от Съюза на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.
Те отправиха запитване към здравния министър дали все още има Ковид-19 в България и има ли изобщо опасност от зараза.
"Оставаме с впечатление, че явно има ковид само за брашна със заведенията, тъй като това е единственият бранш, който е принуден да спазва абсолютно всичко. А виждаме, че в цялата страна има стълкновения на хора, където няма никаква дистанция, няма маски", недоволства председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.Най-ощетени са сервитьорите, които на горещината са длъжни да седят по 8 часа със запарващи ги маски. Шлемовете пък изкривяват светлината и започват да ги болят очите и главата.
Мненията на клиентите обаче са разностранни, а сред ресторантьорите има и подкрепящи мерките.В заведенията в големите градове и в курортите са категорични, че мерките за неразпространение на Ковид-19 са свили оборотите им наполовина и оцеляването им е невъзможно без помощ и облекчения от страна на държавата.
Вижте повече в репортажа.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК