Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши през тази седмица с 1,61 на сто, до 1,453 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).
Базовото нивото на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година. За две седмици ИТЦ се повиши с 3,49 на сто.
Цената на зелето се понижава с 7,8 на сто, до 0,59 лв./кг. Червените чушки поевтиняват с 5,2 на сто, средно до 1,84 лева за килограм. Цената на зелените чушки се повишава с 2,4 на сто до 1,29 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 8,5 на сто, до 1,72 лв./кг. Лимоните се продават по 2,85 лева за килограм. Кайсиите се търгуват по 2,16 лева с 4,9 на сто по-скъпо от предишната седмица. Прасковите поскъпват с 10,1 на сто до 1,42 лева за килограм, предава Dnes.bg.
Кравето сирене поскъпва с 0,1 на сто и се търгува по 6,81 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", поскъпва с 3,2 процента и се купува по 11,00 лв./кг. Олиото поскъпва с 2,9 процента до 2,12 лева за литър.
Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 1,5 на сто и се продава по 1,94 лева в края на седмицата. Пилешкото месо поскъпва с 3,0 на сто и се търгува по 4,12 лева за килограм.
Захарта поскъпва с 2,2 на сто и се продава по 1,40 лв./кг. Брашното, тип "500", поевтинява с 1,0 процент и се продава по 0,99 лева/кг. Цената на ориза се вдига с 2,2 процента и той се продава по 2,32 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,17 лева за брой на едро.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК