Цената на хляба няма да се увеличи, въпреки рекордно ниския добив на пшеница, убедени са експертите. Тази година реколтата е изключително слаба.
Добивът на пшеница тази година е очаквано по-нисък, а причината - неблагоприятните климатични условия.
"Според нашите очаквания добивите да са около 4 милиона - 4,1 млн. Спрямо миналата година имаме намаление с 30 на сто", каза председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.
България произвежда четири пъти повече пшеница, отколкото е консумацията.
Ниските добиви ще се отразят и на джоба на земеделските производители и на всички по веригата, но не и на цената на хляба, убеден е Костадинов.
"За повишаване на цената на хляба не можем да говорим. Знаете, че цената на пшеницата е борсова цена, която не влияе", каза още Костадинов.
Ще има ли увеличение на цената, още е рано да се каже.
"Всички стопански компоненти влияят на цената на хляба. А те са цена на суровината, която за нас е брашно, цена на труда, цена на електроенергията, на транспорта. Цена на всички мерки, които взимаме в условия на криза", сподели председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева.
Тя е категорична, че докато не се прибере и последната нива, прогнози не могат да се правят.
"Цената на хляба, говорим за цената на хляба, произведен от реколта 2020, ще бъде ясна в следващите 2-3 месеца. Обикновено започваме да работим с новата реколта октомври", допълни Марияна Кукушева.
А жътвата вече е приключила на 70%. Експертите обаче смятат, че качеството на пшеницата е много добро.
Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК