Кирил Ананиев обяви мерките, които ще важат до 1 юли (ВИДЕО)

Вирусът продължава да бъде сериозна опасност за здравето и живота на хората, заяви той

10.06.2020 | 11:10 Редактор: Тодор Петров

Здравният министър Кирил Ананиев потвърди на брифинг за удължаването на епидемичната обстановка до края на юни. Той обяви, че докладът за удължаването ѝ е бил представен от главния държавен здравен инспектор доц. д-р. Докладът е бил изключително мотивиран и аналитичен.

"Сутринта повече от час и половина се проведе среща при Бойко Борисов, заедно с Щаба, на която анализирахме цялата обстановка в страната. От доклада на доц. Кунчев явно се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето и живота на хората. В България 2789 са заразените, починалите са 167. Това ниско равнище се дължи на предприетите авансово мерки", обясни Ананиев.

По думите му мерките към този момент трябва да продължат през следващите 15 дни и няма нови такива, които ще се прилагат. Заповедите ще действат в 3 направления. Първата е временното ограничаване на влизане на граждани от трети страни, с изключение на Черна Гора, Босна и Херцеговина, Сърбия.

Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки - социална дистанция, хигиена на ръцете дезинфекция и носене на маски.

"Решихме, че на закрити обществени места можем горещо да препоръчаме на българските граждани да носят маски. Поне през един стол да бъдат седнали хората. Задължително остава носенето на маски в публичния транспорт", заяви Ананиев.

Третата заповед е свързана с времнното ограничение на масовите мероприятия. Новото е, че ще се позволи на закрити места капацитетът да бъде 50% от залата, а не 30%, както бе до момента.

"Ще продължат нашите наблюдения и извършване на тестове в социални домове за възрастни хора. Ще наблюдаваме процесите в болниците, където има заболели от коронавирус. Не трябва да се създава впечатление, че удължаването е свързано с връщане на мерки или утежняване нормалния човек на българина. Ако се налага, ще се предприемат обратните мерки", обяви Ананиев.

Ананиев призна, че дълбоко се надява да няма връщане на по-строгите мерки и подчерта, че нашите са най-либерални. В другите държави са много по-тежки, настоя той.

"Дълбоко се надяваме, че няма да стигнем дотам. Да не говорим за затваряне на градове и граници. Нямаме индикации за такова нещо. Банско беше първи случай, трупахме опит в борбата с този вирус. По-добре е да бъдем по-стриктни в началото, отколкото да оставим нещата без сериозен контрол. На другите места с клъстери работата е на областните щабове. Затварянето на цяло населено място е много силна мярка", каза още министърът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 4 години
Лятно време в градския транспорт с маски ще е кошмар Сигнализирай за неуместен коментар