Учители от Лясковец очакват насоки за провеждането на матурите

Според тях изпитването в клас ще е по-ефективно от дигиталното

30.04.2020 | 19:38 Редактор:

Учебната година ще приключи дистанционно, но изпитите ще се провеждат на място в сградите. Все пак няма яснота как ще бъде спазвана социална дистанция по време на матурите, нито какъв ще е учебният материал.

460 са учениците в единственото средно училище в Лясковец. От тях 65 ученици от седми клас и 12 от дванадесети клас скоро ще трябва да положат изпити. 

"Подготвени са залите, имаме видеонаблюдение. Ако има някакви други изисквания да се намали броят на учениците в стаята, на този етап сме подали по 13 ученици. Притеснява ме това, че ако трябва да осигурим още зали, нямаме видеонаблюдение", посочи директорът на СУ "Максим Райкович" Даниела Арабаджиева.

Очаква се скоро от МОН да съобщят кои материали ще влизат в изпитите и кои ще отпаднат. 

"Ей това е по-важното за нас, поне месец преди изпита. Не защото няма да вземем другите творби или материала по български, а да си преструктурираме така нещата, че да заложим на преговора и упражненията за външното оценяване", каза учителят по Български език и литература Росица Петрова.

Учителите са убедени, че изпитването в клас ще е по-ефективно от това в дигитална среда.

"Преди време проведохме пробна матура, основно с учениците от 7А клас. Част от тях се оправдават, че няма връзка, бъгват микрофони, не зареждат графични изображения", отбеляза Марияна Саркизова. 

Държавните зрелостни изпити се очаква да се отложат с около седмица, а Националното външно оценяване за седмокласниците вероятно ще е в средата на юни.

Вижте още в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Нека децата да си проведат матурите в училище с всички мерки..като разстоянието между тях да е през два през три чина, а не през един както досега. Какви толкова инструкции се чакат...изпит като изпит... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Пълна порнография сътвори този некадърен министър... Сигнализирай за неуместен коментар