fallback

Борисов: Отпускаме 22 млн. лв. за производство на още БЦЖ ваксини

Задачата е възложена на държавна фирма, финансирането ще се случи в най-кратък срок

29.04.2020 | 13:25 Автор: Александра Иванова

Държавата ще отпусне 22 милиона лева на държавна фирма за нова производствена линия на БЦЖ ваксина. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Националния център по заразни и паразитни болести.

Друг основен проект, който ще разработи фирмата, е разширяване на производството на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне.

Министър-председателят разговаря с управителя на държавната фирма "Бул Био" д-р Румен Кофинов. От дружеството съобщиха, че са в стабилно финансово състояние, но се нуждаят от средства по тези три проекта, единият от които реално е изработването на достатъчен брой БЦЖ ваксини. По думите на премиера финансирането ще се случи в най-кратък срок.

Бойко Борисов съобщи още, че председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард му е споделила, че се чувства спокойна, защото има българска БЦЖ ваксина. И подчерта, че тя е повдигнала темата.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от България
fallback