Още двама починали от Ковид-19 у нас, заразените са 1015 (+ВИДЕО)

При медицинския персонал има 3 нови случая

22.04.2020 | 08:19 Редактор: Юлия Христова

1015 достигна броят на заразените с Ковид-19 у нас, за последните 24 часа новите случаи са 49. Това съобщи на брифинга на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Пациентите са настанени в 21 болници, 995 са активните пациенти.

Плевен е областта, която този път изпреварва София със  17 нови случая - 13 в завод "Мизия", в столицата те са общо 16 за последните 24 часа.   

"Имаме непълнолетно лица, момиче на 15 г. от Кюстендил - то е в добро състояние. При медицинския персонал има 3 нови случая. Излекуваните са 174 - 4 нови пациенти. За денонощието още двама са починали - 49-годишен мъж и 77-годишна жена, общият прой на починалите е 47. 281 са настанени в болница, 40 в интензивни отделения", допълни ген. Мутафчийски. 

Спрямо болница "Иван Рилски" - и във втората клиника са открити още един лекар и пациент, контактни с пациента от хематологията. Има миграция на заболяването към провинцията. 

"В Буковлък са около 4000 души население и 4 идентифицирани като заразени. Според Щаба това е твърде малка бройка за налагане на карантина на цялото село. Областната управа на местно ниво може да вземе такова решение. Дали сме указания да се разшири търсенето на евентуално заразени и контактни лица", съобщи началникът на Оперативния щаб.

По думите му абсолютно забраненото излизане от вкъщи не е панацея. Ген. Мутафчийски посочи, че това снижава заболеваемостта в голяма степен, но не я премахва. 

"Има фамилност в заболяването. Слагаме 14-дневна карантина и мислите, че пак няма да има сбирки между хората - това не е много реално. Никога не съм бягал от отговорност и много добре осъзнавам моята отговорност", подчерта той.

Ген. Мутафчийски отбеляза, че над 110 ваксини се изпробват по света, но няма дори съмнения за обнадеждаващи резултати. Големите надежди на цялото човечество са за създаването на ваксина, посочи още веднъж той.

На въпрос на Bulgaria ON AIR дали дъщерята на Милен Цветков, която живее в чужбина, ще трябва да остане под 14-дневна каратнина, ген. Мутафчийски обяви, че поел личен ангажимент към случая.

Охлабването на мерките ще влоши ситуацията, не може твърде дълго децата да останат без ваксини, нито бременните да останат без наблюдение - обявиха от Щаба. Над 2 млн. души пенсионери има у нас, с едно-две и повече хронични заболявания.

До момента в страната 27 хиляди са извършените PCR теста, за които имаме сведения. Нашата цел е да правим по 7 хиляди теста седмично, с които да обхващаме 1 на всеки 1000 български граждани. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Трите групи, които са сред приоритетните за изследване са три - на медицинския персонал – най-вече лекари на първа линия и екипи на Спешна помощ. Втората група са белодробно болните. 

"Искаме да минем от пасивен към активен надзор – активно търсим болни с белодробни заболявания, всички със средно тежка клинична картина. Третата група са болни от трудови колективи, свързани с националната индустрия", обясни той.

 "Не съм запознат в детайли какво е дарението от ОАЕ, общата констатация е, че имам достатъчно облекла и защитни маски. Не виждам родителите си от два месеца, защото ги пазя от самия себе си. Важното при евентуална втора вълна на коронавируса тя да бъде управлявана така, че здравната система да може да я поеме", допълни Мутафчийски. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Бавно, но сигурно вървим към истински ужас Сигнализирай за неуместен коментар