Седмицата преди Великден донесе поскъпване от цели 13% на зелената салата, като тя добави още 9 ст. към цената си на едро и стигна 0,77 лв. бройката.
Свежият зеленчук миналата година в предпразничната седмица е бил с 21 ст. по-евтин. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), пише "Монитор".
При останалите зеленчуци най-чувствително поскъпване от 12,4% за седмица има при зелето, което от 0,89 лв./кг скочи на 1 лв. на борсите, но спрямо времето преди Възкресение Христово на 2019-та цената е с 57 ст. по-ниска.
По-евтини са обаче доматите спрямо Страстната седмица на миналата година. При оранжерийните - с 88 ст. килото, като за периода от 13 до 16 април те паднаха със 7 ст. до 2,45 лв./кг.
Вносните домати за периода поскъпнаха с 8 ст., но спрямо миналата година са с 14 ст. по-ниска цена на едро, която стигна средно ниво от 2,22 лв./кг. Оранжерийните краставици обаче са с четвърт лев по-скъпи на годишна база, а за седмицата поскъпването при тях на борсите е 25 ст. и те се търгуваха по 2,50 лв./кг.
Най-чувствително поевтиняване от 11% при зеленчуците е отчетено за последната седмица на вносните червени чушки. Цената им на борсите падна от 4,10 лв./кг на 3,65 лв., сочи още статистиката на ДКСБТ. Морковите за седмица падната на едро с 3 ст. до 0,90 лв./кг.
Картофите пък в сравнение с миналата година преди Великден са с 22 ст. на кило по-евтини на едро и се предлагаха средно по 1,08 лв./кг. Те също за по следната седмица отчитат спад на борсите от 3 ст.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК