fallback

Математик от БАН: Кризисният момент у нас може да се отложи с 3 седмици

Тогава обаче ни очакват повече заразени, изчисли професор Николай Витанов

13.04.2020 | 22:00 Автор: Александра Иванова

Цифрата на регистрираните случаи на заразени и починали от Ковид-19 у нас все още е сравнително малка. В момента се намираме  в добър сценарий. Ако не спазваме мерките, той ще се превърне в лош. Това заяви математикът от БАН професор Николай Витанов в "Денят ON AIR".

"България стои много добре в сравнение с други страни по отношение на параметрите. В сравнение със съседките ни даже сме най-добре", допълни професорът.

Прогнозите до този момент сочеха, че пикът на заразата ще бъде около Великденските празници. Според математика обаче, той може да се отложи с 3 седмици, ако не спазваме мерките. Отложи ли се, то заразените вероятно ще са повече, отколкото предполагаме. 

"Трябва да изчакаме след празниците, да видим дали няма да се прехвърлим на лошия вариант. Това е единственото неизвестно. Трябва да потърпим още седмица - десетина дни, за да не ни се налага да се пържим три допълнителни седмици на тоя огън", заяви Витанов пред Bulgaria ON AIR.

При моделирането на инфекцията екипът на професор Витанов различава три основни етапа. Първият е свързан с огнището на заразата. Тогава заразата остава локализирана и броят на заразените е малък. Вторият етап е, когато заразата излезе от този тесен кръг и започне да се разпространява не само в близката си околност. Тогава заразяваме и хората, с които се разминаваме по улицата.

"В Северна Македония мерките са драконовски. Много по-сериозни отколкото при нас, но броят на заразените е по-голям. Това е, защото са изтървали именно втория етап от разпространението на болестта", разясни математикът.

Третият етап е "дългият пас". В този етап заразените хора разпространяват вируса в други градове, които все още не са "заразени".

"Този вирус атакува по-големите градове. Когато попадне на място без регистрирани случаи, той се разпространява по-лесно, защото там хората все още нямат дисциплина", допълни Витанов.

Според него, ако нашата страна навлезе в третия етап, ще трябват много по-сериозни мерки.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от България
fallback