30 човека ще бъдат изследвани за коронавирус по нов метод

Първото изследване по метода на пуловете стартира от тази седмица в Бургас

13.04.2020 | 19:03 Редактор: Александра Иванова

Първото изследване по метода на пуловете стартира от тази седмица в Бургас. 30 човека ще бъдат изследвани. Резултатите им ще са готови до два дни. Референтната лаборатория в Бургас е единствената, която има капацитет да извършва PCR тестове за Ковид-19 и да осигури нужните нива на безопасност. Д-р Татяна Николова преминава специално обучение в Националния център по заразни и паразитни болести и се сблъсква с първите случаи на коронавирус в Бургас. 

"Първите положителни два резултата бяха на семейство, което 14 дни преди това се е завърнало от чужбина. Много скоро след това мъжът постъпи в инфекциозно отделение, тестът на сина към този момент беше отрицателен", добави вирусологът.

Тази седмица синът ще бъде отново изследван защото това ще даде информация на специалистите как се развива инфекцията в едно семейство. Вирусологът коментира и прилагането на т. нар. метод на пуловете, който започва да се прилага от тази седмица у нас. При него се събира обща проба от няколко пациента. Ако резултатът е отрицателен - значи няма заразен в групата. При положителен резултат на извадката от пулове се прави повторно изследване на всеки един в групата. 

"Той носи тежестта след себе си. Има значение броят вирусни частици в един обем , който се изследва. Когато те се размият - има вероятност да се изтърват и някои положителни проби", разясни доктор Татяна Николова.

От началото на епидемията в лабораторията са изследвани повече от 1000 пациенти. Обработват се до 200 проби на ден. Биологът Красимира Чернаева също е преминала специално обучение и се подготвя за изследване на поредната проба от пациент. 

"Целият процес в лабораторията протича в това защитно облекло. От приемането на пробите , обработката и до крайния резултат ние оставаме в този вид", разказа Красимира Чернаева.

Генетичната лаборатория разполага с най-съвременната апаратура за PCR тестове и системи за екстракция на генетичен материал. В последните дни много частни фирми и организации също отправят запитвания за тестване на служителите им. 

Вижте още в репортажа на Стиляна Георгиева

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Какво ще рече ,"общо изследване" на група? Сигнализирай за неуместен коментар