Пътуването от София до Варна с влак постави 21 души под карантина

Кметът Иван Портних обяви по-сериозни здравни мерки и ограничения в града

16.03.2020 | 12:41 Редактор: Тодор Петров

Заразеният с коронавирус варненец е в добро състояние. 47-годишният мъж е изолиран в Инфекциозната клиника в града и е под наблюдение. По непотвърдена официално информация той е DJ и е пътувал по работа в Италия и Испания. 

Всички контактни лица - 21 души, са установени и са поставени под карантина. В разгара на епидемията той е пътувал до италианския град Бергамо, а оттам е заминал за Барселона на сватба на българка. Прибрал се с полет до София и влак до Варна. 

От Регионалната здравна инспекция, коментираха че той не е направил нарушение. Пътуването с влак обаче повдигна други въпроси. Колежка на кондукторите във влака, които са под карантина в болницата в Горна Оряховица, се оплака, че няма елементарни предпазни средства, осигурени за служителите на железницата. 

Междувременно кметът на Варна Иван Портних обяви по-сериозни здравни мерки и ограничения в града. РЗИ ще поставя табелки на входните врати на карантинираните, а мерките срещу всеки неспазващ забраната за излизане ще бъдат безкомпромисни. 

Допълнителни екипи, които осъществяват контрол върху пристигащите, има на гарата, автогарата и летището. От днес временно е спряна и "синята зона" в града. Продължават всекидневните дезинфекции на автобусите и тролейбусите на градския транспорт. Там 40 кондуктори са отказали да таксуват пътници, защото са в рисковата група на заболяването.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК