fallback

Молекулата срещу Ковид-19: Най-рано на пазара след година и половина

Стандартният срок за едно лекарство е между 6 и 8 години

10.03.2020 | 21:36 Автор: Наталия Тотева

Българска компания създаде лекарствена молекула срещу коронавируса.

"Тя от 50 мг в момента, от нея взимаме някакво количество, в зависимост от тестовете, и се изпращат, за да може да бъдат валидирани през най-известните лаборатории в света. В случая - "Thermo Fisher" и "Eurofins" валидираха тези резултати за нас, като аутсорсинг. Ние си плащаме за конкретната услуга и те го правят", коментира Димитър Димитров - съосновател и изпълнителен директор на българската компания "Micar Innovation", отговорна за направата на молекулата. 

Той разясни в студиото на "Денят ON AIR", че валидацията на ново лекарствено средство в независима изследователска организация е задължителна.

"За Ковид-19 най-оптимистичният срок е година и половина", каза Димитров. Необходими са: голяма инвестиция, екип, синтезиране на молекулата, като последното изисква между 6 и 10 седмици.

"Следващият етап е тестване при животни, след което минава при фаза 1 при хора, фаза 2, фаза 3 и чак тогава отива на пазара. Стандартно в "Nature" - научното списание - срокът е между 6 и 8 години, в зависимост от болестта, в зависимост от много други фактори", отбеляза Димитър Димитров.

Дори при съкращаването на тези процеси най-ранният срок за лекарствената молекула срещу Ковид-19 остава година и половина.

"За съжаление все още няма пряко обаждане за това, че правителството ще помогне", каза Димитров относно възможността правителството да помогне със средства. 

Той посочи още, че Ковид-19 е обявен от Световната здравна организация за епидемия, като разглежда дали да не премине в статута на пандемия. Съответно от организацията са дадени препоръки на лекарствените агенции в Европа и САЩ за по-бързо разглеждане на апликациите в предклинична фаза относно Ковид-19.

Димитров обясни, че компанията "Micar Innovation" е основана преди 4 години. През това време те са стартирали от нулата и са решили, че могат да направят пробив в откриването на лекарствени молекули. 

"Ние оптимизирахме целия процес. Всяка една лекарствена молекула, вместо да я правим между 1 и 3 години, я правим от 2 до 8 седмици", заяви той. 

Как действа молекулата? Какви са нейните съставки?

"Това е една конкретна молекула, химическо съединение с определена структура. Тя е една в случая. Целта е да направим така, че да въздействаме върху SSR-5 и SSR-7. Това са протеини, които са отговорни. SSR-5 е отговорен за СПИНА, SSR-7 е отговорен за метастазите в рака", посочи изпълнителният директор на компания. 

Все още не е изяснено каква ще бъде необходимата дозировка, за да има ефект от лекарството.

Димитър Димитров отбеляза, че компанията "Micar Innovation" е позната на световно ниво. От гледна точка на необходимата техника тя не се нуждаела от допълнителна помощ.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback