fallback

Строги мерки в Габрово: Четирикратна дезинфекция на сгради и градски транспорт

Мед. сестрата, заразена с коронавирус, нямала клинични признаци

09.03.2020 | 08:40 Автор: Ивет Арабова

Стабилно е състоянието на двете жени, които дадоха положителни проби за коронавирус в Габрово. Стана ясно, че медицинската сестра не е била в контакт със 75-годишната жена, заразена с коронавирус.

"На кризисния щаб бяха взети решения за провеждане на организирани дезинфекциозни мероприятия. От днес гражданите ще станат свидетели на такива действия - в община, пощи, поликлиники, градски транспорт", отбеляза началникът на Кризисния щаб в Габрово д-р Николай Пенчоков.

Той добави, че ще има четирикратна дезинфекция на площи, парапети, асансьори, служителите ще бъдат с лични предпазни средства.

"Към момента няма готови проби на контактните лица, имам уверение, че това ще се случи около обедните часове. До този момент пробите са 94, продължаваме с поетапно изследване на колеги, работещи в болницата", увери Пенчоков.

По думите му медицинската сестра, заразена с коронавирус, нямала никакви клинични признаци.

"След положителните резултати за коронавирус излязох със заповед за прекратяване на учебните занятия в училища, детски градини, ТУ, забранени са прояви с масов характер. Превантивните мерки ще се изпълняват всеки ден - от сутринта има дезинфекция на градския транспорт. Трябва да запазим спокойствие и строго и отговорно да изпълняваме указанията за лична хигиена", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR кметът на Габрово Таня Христова.

Днес отново ще има заседание на Кризисния щаб в града. Здравният министър Кирил Ананиев пристигна късно снощи в Габрово, за да провери лично ситуацията.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback