fallback

Болниците в Габрово и Плевен са в карантинен режим, чакат пробите на десетки хора

Преустановява се провеждането на спортни мероприятия до второ нареждане

09.03.2020 | 07:30 Автор: Тодор Петров

В Габрово очакват резултатите от пробите на още 80 души, контактували със заразените с коронавирус. Болните са 75-годишна пациентка и медицинската сестра, която се грижела за нея. Осигурени са всички необходими на габровската болница лични предпазни средства. 

Болницата е поставена под карантина. Полиция охранява всички входове и изходи на лечебното заведение. Външни лица не се допускат. Приемат се само пациенти, които са в животозастрашаващо състояние. 

В областите Габрово и Плевен се преустановява провеждането на спортни мероприятия до второ нареждане. Забранява се провеждането на спортни мероприятия, в които участват деца. Заповедта е приета като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19.

Университетската болница в Плевен също е в карантитен режим на работа. Двамата мъже, чиито проби са положителни за новия коронавирус, са в добро общо състояние и нямат оплаквания. 

Преустановен е приемът и изписванията на пациенти в Белодробното отделение на болницата, където са открити случаите на коронавирус. В отделението лежат около 20 души, на всички е взета проба. 

В болницата в Плевен възникна леко напрежение. Събраха се много хора, които са за консултации, прегледи и различни манипулации, но част от тях не бяха допуснати в лечебното заведение.

Директорът на болницата доц. д-р Цветан Луканов обясни, че много от пациентите явно не са разбрали за отмяната на плановия прием. 

"Спешните пациенти няма как да бъдат върнати. Всички за лъчелечение се приемат. Тези за хемодиализа също няма как да бъдат върнати", подчерта той.

Преустановяват се всички масови културни и публични прояви в града. Кметът на града Георг Спартански издаде заповед за спиране на детските ясли и детските градини.

Вижте във видеото какво обясни кметът на Плевен пред екип на Bulgari ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback