Агенцията по храните изтегля от пазара имитиращ продукт, обявен като сирене. Инспекторите проверяват производителя за нарушението, тъй като по закон всеки продукт, произведен с немлечна мазнина, не може да бъде наричан сирене.
По време на проверката в София са взети проби от осем различни производители на млечни продукти. Няколко дни по-късно три от пробите са готови. И в трите има нарушения.
Забрана за производство с растителни мазнини у нас няма.
По закон обаче имитиращите продукти трябва да бъдат на отделен щанд в магазина, опаковани и с обозначени съставки. Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, тъй като по външния вид на продукта не може да се прецени дали е истински, или имитиращ.
По данни на земеделското министерство 29 фирми в страната са регистрирани като производители на имитиращи продукти, а 235 като производители на млечни продукти. През миналата година в България са произведени над 71 хиляди тона сирене от краве мляко и почти 12 хиляди с добавени растителни мазнини.
Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК