Стартира данъчната кампания за 2020 г.

До 31 март може може да се ползва 5% отстъпка

10.01.2020 | 11:08 Редактор: Искра Ангелова

Официално днес започва данъчната кампания за 2020 г. Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени както по електронен път, така и на място в офисите на НАП. 

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2020 година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите е 30 април, напомнят от приходната администрация. 

В първия ден от началото на данъчната кампания на едно от гишетата е и Ахмед.  

"Просто взех декларациите, ще изчакам и от работодателя да си взема документи и ще ги подам", обясни той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

За първи път Ахмед е решен да пробва да декларира доходите си онлайн. За целта си взел персоналния идентификационен код от Приходната агенция. 

"Ще пробвам оналйн първо и тогава хартиения носител. Ако успея да подам онлайн, няма да подам другата декларация", каза още Ахмед.

Очакванията са тази година 2/3 от физическите лица да подадат своите декларации онлайн. Причината е в това, че за първи път голяма част от данъчната ни справка ще бъде попълнена от НАП, но само ако имат персонален код или електронен подпис. Попълнените декларации ще могат да се подават в началото на месец март. Новото тази година е, че на юридическите лица е спестено и задължението да предоставяме служебни бележки за своите доходи. 

Освен облекчения за юридическите лица има и нови изисквания. 

"По отношения на юридическите лица новото е, че освен справката за доходи от извън трудови договори, трябва и справки от трудови само по електронен път само и на база на тази информация правим предварителните данъчни декларации", обясни Боряна Георгиева от НАП.

При грешка с данъчната ни декларация можем да направим корекция до 30 септември. За всички, които нямат персонален код или електронен подпис, данъчната декларация ще се подава на гише, в офисите на НАП или по пощата. Крайният срок е 30 април. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК