fallback

40% от брутния ни вътрешен продукт идва от София

Заетостта в столицата е най-висока – 76%

09.01.2020 | 16:00 Автор: Ралица Братанова

Столицата остава най-голямата областна икономика в страната, показват данните от новия Доклад "Икономически и инвестиционен профил на София 2019" на Общинската агенция за инвестиции. Около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България идва от София.

Заетостта в столицата е най-висока – 76% (за възрастовата група между 15 и 64 години) през 2018 г., което е абсолютен рекорд в страната.

Безработицата в София пък е най-ниска (2,1%) спрямо всички области. Най-висок остава делът на заетите в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети – близо 180 хиляди или ¼ от заетостта в столицата. 

След кризата се наблюдава сериозен ръст на работните места в IT индустрията и професионалните дейности, което е следствие от бума на тези сектори в последните години.

Заетите в административните и спомагателните дейности също се увеличават, част от които също могат да се причислят към увеличаването на аутсорсинг индустрията, пише Dnes.bg

В унисон с най-високите нива на заетост в страната и с голямата тежест на отрасли, изискващи висока квалификация, заплатите в София са по-високи от средните в страната. През 2018 г. средната годишна заплата в столицата надмина 19 хил. лева, което е с над 38% повече от средната стойност за цялата икономика.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback