НЗОК отказа да заплати хранителна добавка на момиче с рядко заболяване

Кристина е единственият такъв случай на Балканите през 90-те години

08.01.2020 | 13:15 Редактор: Искра Ангелова

Семейство продава играчки по базари, за да събира пари за лечението на дъщеря им. За случая разказа първо Bulgaria ON AIR през декември, а репортажът предизвика намеса на държавата. 

Кристина има рядко генетично заболяване. Докато разберат какво ѝ е, лекарите прилагат различни лечения и така предизвикват нови заболявания. 

Когато е на 7 месеца се установява, че Кристина има непоносимост към протеини. Единственият случай на Балканите през 90-те.

"Това дете, докато е живо ще е на диета, тя може да яде само плодове и зеленчуци. До 18 години се спряхме на Фонда за лечение на деца и Българската Коледа закупуваха добавката", сподели майката на Кристина - Ани Петрова.

Навършила пълнолетие семейството разбира, че няма право на добавката, която струва около 1500 лева на месец. Оказва се, че са единствен случай в страната и затова трябва сами да търсят решение. Разказват историята си в писмо до Здравната каса.

"Получихме отговор с големи черни букви,  че няма да заплатят съответната храна", посочи майката на Кристина.

Пред Bulgaria ON AIR от Министерството на здравеопазването обясниха, че не съществуват нормативни пречки НЗОК да заплати напълно или частично посочената диетична храна за специални медицински цели.

Вижте още в репортажа на Благой Цицелков и Надежда Карапанчева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК