2019 година - успешна за строителния сектор в България

Най-силен е ръстът при сградното строителство – малко над 21%

24.12.2019 | 15:23 Редактор: Стефанка Митева
2019 година - успешна за строителния сектор в България

Строителният сектор в България изпраща още една добра година. Частните инвестиции продължават да растат, а държавата и общините се активизират с ключови инфраструктурни проекти.

Общият обем на строителната продукция се увеличава с над 16% през първата половина на 2019 г. спрямо същия период на предходната 2018 г., показват данните на Камарата на строителите в България (КСБ). Най-силен е ръстът при сградното строителство – малко над 21%.

Увеличава се и стойността на обявените от държавата и общините обществени поръчки за периода. Сключени са с 1/3 повече договори на двойно по-голяма стойност, показват още резултатите от анализите на Камарата.

Що се отнася до държавните инвестиции, строителният сектор е оптимист до края на програмния период (2014-2020 г.). В частния сектор обаче ситуацията в голяма степен ще зависи от развоя на събитията в Европа и по света и евентуалното назряване на нова криза. Отделно през 2020 г. приключва и програмният период, а до структурирането на новите оперативни програми, финансирането за мащабно строителство на инфраструктура ще пресъхне.

Рискът от спукване на свръх надут балон е по-скоро малък, предвид че обемите на строителството са все още далеч от тези, отчетени през пиковата 2008 г. Очаква се забавяне и корекция на пазара на имоти, която в един момент ще забави и строителството. При нова сериозна криза доверието на потребителите – единственият работещ вътрешен икономически двигател, ще забуксува и това може отново да подкопае сградното строителство, което има значително по-висок дял в общата строителна продукция.

Повече по темата четете на investor.bg

Снимка архив: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК