Търговци на пазара ни предлагат туршия, която е заразена с ешерихия коли. Причината за това е липсата на хигиена при използваните съдове, както и ускоряването на ферментацията или пък прекалено дългото изчакване за завършването ѝ.
Тогава туршията е кашкава, има лош дъх и вкус и не бива да я консумираме, защото може да провокира хранителни разстройства.
Той уточни, че процесът по ферментация всъщност трае най-малко седмица и то когато става дума за малко количество зеленчуци. Когато са в големи съдове, обикновено бидони, може да продължи и няколко седмици, и то при температура от 10 градуса.
Д-р Иванов напомни да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове. Задължително трябва да наблюдаваме как ни я предлагат и дали търговецът бърка в тях без ръкавици. Това също е предпоставка за зарази.
Често на пазара ни предлагат и туршия с плесен. Това се получава, когато зеленчуците не са покрити напълно с маринатата. Тя трябва да се изхвърли, защото не е полезна за здравето.
Снимка: Pixabay
Харесайте страница ни във Facebook ТУК