Продажбите на антибиотици за животни в България е сред най-високите нива в Европейския съюз. Данните са от последния доклад на Европейския надзор за потребление на ветеринарни антимикробни препарати.
Остатъчни количества от антибиотици в месото преминават и в човешкия организъм, което води до допълнителни проблеми, категорични са експертите.
В рамките на седем години - за периода 2010-2017 г. - потреблението на антимикробни препарати в отглеждането на животни за производство на месо у нас се е увеличило значително през последните няколко години.
От Българската агенция по безопасност на храните засега отказаха коментар по темата, но потвърдиха, че данните в доклада са коректно събрани. А Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите в България обясни в студиото на Bloomberg TV Bulgaria, че българското месо не е опасно за здравето.
Вътев обяви още, че заради чумата по животните свинското е поскъпнало с 55%, а българинът купува все по-често пилешко.
Репортаж на Благой Цицелков.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК