Илинден е! На днешния ден морето взима най-много жертви

Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници

20.07.2019 | 10:30 Редактор: Василена Василева

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.

Свети пророк Илия, чиято памет православните християни отбелязват на 20 юли, е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

От древност Църквата го нарича "Пророк и Предсказател на великите Божии дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие". Той е единствен и тайнствен избраник Божи с това, че неговият живот не завършва като у другите човеци - дори и най-славните сред пророците - със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница. Заради удивителната си святост и чистота в живота свети пророк Илия се възпява и прославя от светата Църква като "небесен човек" и "земен ангел".

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията – свети Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илиян, Илия, Илин, Искра , Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК