Европейската космическа агенция подготвя мисия за чистене на боклук в Космоса

Стартът на мисията е планиран за 2020 година, а бюджетът й още се изчислява

22.02.2014 | 16:07
Европейската космическа агенция подготвя мисия за чистене на боклук в Космоса

Европейската космическа агенция подготвя първата мисия за почистване на космически боклук. Останките от космически апарати са огромна заплаха за Международната космическа станция, за комуникационните сателити и всичко друго, което се движи с 28 000 километра в час около Земята.

Стартът на мисията е планиран за 2020 година, а бюджетът й още се изчислява. Сред инструментите, които ще използва за почистване на космическия боклук са “мрежи за улавяне”, “пипала” и “харпуни”, което много напомня на риболов.
Според данни на НАСА от септември 2013 година около Земята има повече от 500 000 парчета космически боклук. Над 20 000 останки са по-големи от футболна топка.

През 2012 година Швейцарският космически център представи Clean Space One - робот-чистач, който ще използва щипка, за да хване един от старите швейцарски сателити.

Японски учени също търсят решение. Те ще чистят космическия боклук с електро-динамично въже, което ще забавя скоростта на останките от космическа техника. Като се движат по-бавно, боклуците ще падат в по-ниска орбита, докато изгорят в атмосферата на Земята.

Учените планират да изстрелят сателит, който ще тества част от системата на 28 февруари.