fallback

Израел е против вдигането на ембаргото на Иран

Йерусалим би подкрепил всеки дипломатически път за мир, при условие, че Техеран преустанови ядрените си опити, каза посланикът на Израел в България

12.02.2014 | 20:31

„Израел е категорично против вдигането на ембаргото на Иран. Не считаме, че това би променило в положителен аспект напрегнатата обстановка в страната“, каза в ефира на Bulgaria On Air Шаул Камиса Раз, посланик на Израел в България. „Ние считаме, че санкциите и поддържането им ще накара Иран да вземе по-ясна позиция и да поеме отговорност да прекъсне ядрената си програма“, добави дипломатът.

Припомняме, че през 2012 г. Европейският съюз (ЕС) наложи ембарго на вноса на петрол от Иран, заради ядрената програма на Техеран. На страната бе забранено сключването на нови договори за доставка на ирански петрол.

„Израел не възприема Иран като вражеска територия, иранците не са наши врагове. Това го доказва и историята. Ясно може да се проследи, че връзките между двете страни са били изключително силни и здрави. Имаше доверие, имаше общи икономически цели. За съжаление обаче ислямската революция и навлизането на фанатични идеологии срещу евреите промениха обстановката. Сега Иран се опитва да стане нова световна сила и за постигнат това те започнаха ядрената си програма“, обясни Шаул Камиса Раз.

Той добави, че Израел би подкрепил всеки дипломатически път за мир, при условие, че Техеран преустанови ядрените си опити. „За съжаление единственото, което се вижда е, че Иран пренебрегва грижата за цивилните граждани, избиват се стотици хора, но е непреклонна относно ядрената програма“, добави дипломатът.

fallback
Още от България
fallback