fallback

Н. Кръстев: Белград ще трябва да признае Косово в името на членство в ЕС

Едно от най-големите предизвикателства пред еврочленството на Сърбия е реформирането на правосъдната система, каза журналистът.

28.12.2013 | 19:09

Едно от най-големите предизвикателства пред еврочленството на Сърбия е реформирането на правосъдната система. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Николай Кръстев, дългогодишен кореспондент на БНР в Белград.

Той обаче уточни, че страната работи усърдно в тази насока. Кръстев каза, че е нужно е обаче правосъдието да бъде променено и да бъде подобно на европейското, да работи по такъв модел.

„Делото на милиардера Мирослав Мишкович се гледа под лупа от Брюксел. Той е един от най-богатите хора в страната и човек, който е свързан с недалечното минало на Югославия и режима на Слободан Милошевич“, коментира той.

По думите му отношенията с Косово ще се гледат със сериозно внимание.

„Проблемът на Косово със Сърбия е емоционален и свързан преди всичко с това накъде ще продължи Сърбия, с каква скорост ще тръгне към Ервопа“, каза Кръстев.

Според него обаче в хода на преговорите за присъединяването към ЕС със сигурност ще има условие да бъде дадено признанието на Косово.

По темата за българите в Сърбия журналистът каза, че ще могат да се възползват от преговорния процес.

„България ще може да направи много неща, като член на ЕС. Хората там очакват повече инвестиции в районите на Босилеград и Цариброд, защото това са най-бедните места в страната. Те очакват повече уважение и учебници на български език“, коментира той.

„Не мисля, че през 2014 г. ще има някакво сериозно задвижване по интграцията на страната заради предсрочните избори, които се очакват“, каза още Кръстев.

fallback
Още от България
fallback