Н. Кръстев: Белград ще трябва да признае Косово в името на членство в ЕС

Едно от най-големите предизвикателства пред еврочленството на Сърбия е реформирането на правосъдната система, каза журналистът.

28.12.2013 | 19:09
Н. Кръстев: Белград ще трябва да признае Косово в името на членство в ЕС
Н. Кръстев: Белград ще трябва да признае Косово в името на членство в ЕС

Едно от най-големите предизвикателства пред еврочленството на Сърбия е реформирането на правосъдната система. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Николай Кръстев, дългогодишен кореспондент на БНР в Белград.

Той обаче уточни, че страната работи усърдно в тази насока. Кръстев каза, че е нужно е обаче правосъдието да бъде променено и да бъде подобно на европейското, да работи по такъв модел.

„Делото на милиардера Мирослав Мишкович се гледа под лупа от Брюксел. Той е един от най-богатите хора в страната и човек, който е свързан с недалечното минало на Югославия и режима на Слободан Милошевич“, коментира той.

По думите му отношенията с Косово ще се гледат със сериозно внимание.

„Проблемът на Косово със Сърбия е емоционален и свързан преди всичко с това накъде ще продължи Сърбия, с каква скорост ще тръгне към Ервопа“, каза Кръстев.

Според него обаче в хода на преговорите за присъединяването към ЕС със сигурност ще има условие да бъде дадено признанието на Косово.

По темата за българите в Сърбия журналистът каза, че ще могат да се възползват от преговорния процес.

„България ще може да направи много неща, като член на ЕС. Хората там очакват повече инвестиции в районите на Босилеград и Цариброд, защото това са най-бедните места в страната. Те очакват повече уважение и учебници на български език“, коментира той.

„Не мисля, че през 2014 г. ще има някакво сериозно задвижване по интграцията на страната заради предсрочните избори, които се очакват“, каза още Кръстев.