Основен ремонт ще преобрази централата на BBC в Западен Лондон

Плановете сa сегашната централа на британската медия да се превърне в мултифункционален център.

28.12.2013 | 14:14
Основен ремонт ще преобрази централата на BBC в Западен Лондон

Основен ремонт ще преобрази централата на BBC в Западен Лондон, построена през 1950 г. Процъфтяващият пазар на недвижими имоти в Лондон доведе до промяната в предназначението на много сгради. Благодарение на промени в законодателството, свързани с планирането на жилищни пространства, много офиси ще бъдат ремонтирани и пригодени за жилища.

Плановете сa сегашната централа на британската медия да се превърне в мултифункционален център, в който ще се помещават студиата, централата на Worldwide, но също и офиси, хотел, хиляда нови жилища и центрове за свободно време.

Проектът е на собственика на мястото Станхоуп, който го купи през юли 2012 г. за 200 млн. паунда. Плановете за реконструкцията на съществуващите сгради и строителството на новите части се оценяват на 250 милиона паунда. Строителните работи трябва да започнат през 2015 г.

Строителните предприемачи в страната от дълго време жадуваха за законови промени за сметка на местните власти, които искат да запазят офис сградите, за да може бизнесът да се нанесе отново в тях, когато икономиката се възстанови. Сред опасенията на местните власти е фактът, че промяната на предназначението на бизнес сградите ще доведе до промяна в районите на градовете.

Според тях има опасност бизнес кварталите да се превърнат в жилищни, което ще доведе до липса на работни места за местните хора и ще причини отмиране на бизнеса там, особено на магазините и заведенията за хранене.

Кметът на Лондон Борис Джонсън не се съмнява в нуждата от нови жилищни площи, особено ако броят на домакинствата във Великобритания продължи да се увеличава с настоящото темпо. Това би означавало, че търсенето ще надвиши предлагането със 750 хиляди жилища до 2025 г.

Някои специалисти твърдят, че част от офис сградите, набелязани от строителните предприемачи, строени пред 60-те и 70-те години на миналия век, никога повече няма да бъдат използвани за офис сгради, дори и икономическият бум да се възроди.

Приетите от правителството законодателни промени са в сила до 2016 година, но много консултанти смятат, че промяната ще остане постоянна.