Калфин: България трябва да инициира разговори с EK за “Южен поток”

Ако договорът е в нарушение с европейските директиви, то страната ни трябва да поиска отсрочка, коментира евродепутатът.

07.12.2013 | 12:06
Калфин: България трябва да инициира разговори с EK за “Южен поток”

България трябва да инициира разговори с EK по отношения на договора за “Южен поток”. Това заяви в студиото на Bulgaria On Air евродепутатът Ивайло Калфин.

Страната трябва да поиска ЕК да направи отстъпка за определен период от време заради европейското законодателство и договорът ни с „Газпром“ за проекта, каза Калфин.

Ако договорът е в нарушение с европейските директиви, то страната ни трябва да поиска отсрочка, така че до крайното изпълнение на проекта разминаванията да бъдат изчистени, коментира той.

Според евродепутата реакцията на родните институции, в отговор на възражението на комисията, е изненадващо, тъй като България е страната, която трябва да инициира преговорите и решаването на проблема.

Калфин коментира и събитията в Украйна от последните седмици. Той обясни, че процесите в страната са свързани с бившия лидер Юлия Тимошенко, но и отчасти с пресилената реакция на определени страни от ЕС.

Калфин беше категоричен, че решението дали Украйна трябва да се интегрира към най-голямата икономика в света - европейската, или да остане в лоното на Русия, трябва да бъде на гражданите на страната.

Според него тристранни преговори между Брюксел, Киев и Москва не може да има.

Вижте целия разговор във видеото.