Напрежението между САЩ и арабския свят помага на Русия да се върне в Близкия изток

Успехът на Путин зависи от това дали ще успее да убеди Асад да започне мирни преговори с бунтовниците и дали Обама ще успее да си върне доверието на „страните от Залива“.

24.11.2013 | 14:55
Напрежението между САЩ и арабския свят помага на Русия да се върне в Близкия изток

Напрежението между САЩ и съюзниците им в арабския свят дават възможности на Русия да възвърне част от изгубеното си влияние в Близкия изток, пише Reuters. Москва се надява да спечели пазарен дял в доставките на оръжия.

В същото време САЩ изглеждат все по-малко загрижени за арабския петрол благодарение на своя собствен нарастващ добив, а това кара някои арабски лидери да се опасяват, че Вашингтон вече не е надежден партньор.

Междувременно подкрепата на руския президент Владимир Путин за режима в Сирия му спечели уважение дори и сред държавите от Персийския залив, които категорично се противопоставят на политиката на Кремъл.

Това дава надежда на Русия, че може да възвърне част от изгубеното си влияние в региона след периода на съветско доминиране през 50-те и 60-те години на миналия век.

Успехът на Путин до голяма степен зависи от това дали ще успее да убеди Башар Асад да започне мирни преговори с бунтовниците и дали Барак Обама ще успее да си върне доверието на „страните от Залива“ към политиките му за Сирия, Иран и Египет.

Тези страни обсъждат оръжейни сделки с Русия, за да изпратят сигнал на САЩ да изясни политиката си.

Въпреки това Москва трябва да извърви дълъг път, за да настигне американските доставки на оръжия в Близкия изток. В периода 2008-2011 година руските доставки възлизат на 8,4 милиарда долара, докато тези на САЩ за същия период са били 21,8 милиарда.

По думите на политици и анализатори от Персийския залив обтегнатите отношения със САЩ се коренят в нагласата на президента Обама, тъй като по всичко личи, че той смята партньорството на страната за гарантирано.

Държавите от региона искат да бъдат сигурни, че съюзникът им ще ги защити при извънредни ситуации.