fallback

И днес продължават преговорите за иранската ядрена програма

Търсената сделка е намаляване на санкциите срещу Техеран в замяна на преустановяване на процеса за обогатяване на уран.

23.11.2013 | 11:11

Световните сили и Иран ще продължат преговорите си по ядрената програма на ислямската държава и днес, след като не постигнаха споразумение в края на седмицата. В Женева пристигат държавният секретар на САЩ Джон Кери, както и външните министри на Германия, Великобритания, Франция и Китай.

Търсената сделка е намаляване на санкциите срещу Техеран в замяна на преустановяване на процеса за обогатяване на уран.

Поредният кръг преговори започна в сряда и трябваше да приключи в петък. От държавния департамент обявиха, че Кери се включва в срещата с една единствена цел – да помага за намаляване на различията и приближаване към споразумение.

Политическите анализатори определят днешната му визита в Женева като знак, че преговорите се намират в много ключов етап. Вчера върховният представител на ЕС по въпросите на сигурността и външната политика Катрин Аштън проведе среща с иранския външен министър Мохамад Зариф.

Медиите в Техеран я определиха като сложна и тежка. Според експертите пречката в преговорите е иранската страна, защото смята, че има право да обогатява уран за мирни цели.

Опасенията на Запада обаче са, че той би могъл да се използва и в създаването на ядрено оръжие. Някои от американските депутати в Конгреса губят все повече търпение заради задънената улица в преговорите. Те настояват в случай на липса на договорка, санкциите да бъдат увеличени.

fallback
Още от България
fallback