П. Кънев: Абсурдно е малки и големи фирми да попълват едни и същи справки

Вместо да се отработват дни в съботите, съответните почивни дни да се отнемат от отпуската, предлага депутатът от БСП.

19.11.2013 | 10:34
П. Кънев: Абсурдно е малки и големи фирми да попълват едни и същи справки

„Няма никаква логика малка фирма с 5 или 10 работници да попълва същите справки и декларации, каквито попълва и дружество с 1000 служители“, каза в ефира на Bulgaria On Air депутатът от БСП Петър Кънев. По думите му е абсурдно дребните предприемачи с до десетина души персонал да правят и програми за отпуските. „Излишната бюрокрация пречи! Жизнено важно е да облекчим именно малките и средните фирми, защото именно те представляват 95% от икономиката. Желанието ни е да направим така, че бизнесът по-малко да пише и повече да работи“, поясни Кънев.

Според него не е редно правителството да взима решенията за сливане на почивни дни около празниците за почивните дни, без да се допита до работодателите и синдикатите. Той предложи вместо да се отработват дни в съботите, съответните почивни дни да се отнемат от отпуската, както е във Франция и ,много други европейски страни.

„Отработването е пълна загуба на време и ресурси. Масово в дните за отработване, хората си тръгват по-рано от работа и реално не се извършва никакъв труд“, посочи депутатът. По думите му, към момента предложението намира подкрепа. „Това ще бъде част от верига мерки, с които ще облекчим бизнеса в страната. Лидери сме в Европа по почивни дни. Като се добавят и уикендите и отпуските и болничните от 365 дни се почива 160 дни“, посочи Кънев.

Вижте още във видео файла.